De Bevalling

Normaal gesproken begint de bevalling tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. Voor iedereen is het spannend wanneer bij jou de bevalling zal beginnen. Elke bevalling is weer anders en ook wij kunnen van tevoren niet voorspellen hoe het met jou zal gaan. Tijdens de zwangerschapscursus krijg je informatie over de bevalling en het opvangen van de weëen.

De bevalling kan op verschillende manieren beginnen.

Weeënaktiviteit

Een wee is een samentrekking van je baarmoeder die pijnlijk aanvoelt. Een wee komt op heeft een hoogtepunt en zakt weer af. In het begin zullen deze weëen nog onregelmatig zijn en na verloop van tijd steeds regelmatiger,sneller op elkaar en pijnlijker worden. In het begin van de bevalling zijn deze weëen vaak nog goed op te vangen. Probeer tijdens deze fase afleiding te zoeken. Indien je weëen vaker gaan komen en echt pijnlijk gaan worden begint meestal de ontsluitingsfase. Als je eerste kindje geboren gaat worden duurt deze fase vaak langer. Wij kunnen je helpen door deze ontsluitingsfase te komen. Wij controleren je baby en kunnen helpen de weëen op te vangen of geven je partner/vriendin  instructies hoe hij/zij  je kan helpen. Tijdens deze fase moet je baarmoedermond week worden, gaan verstrijken en vervolgens opengaan tot 10 cm ontsluiting. In het begin is je baarmoedermond een tuitje met een hals. Dit tuitje wordt steeds weker en de hals zal steeds verder verdwijnen. Dit noemen we: "verstrijken van de baarmoedermond". Hierna of bijna tegelijkertijd zal deze baarmoedermond steeds verder opengaan.
Breken van de vliezen

In 10% van alle baringen zullen de vliezen gaan breken als start van de baring. Het vruchtwater kan helder wittig of rozig zijn van kleur en is net  als water. Indien het vruchtwater een andere kleur heeft, moet je meteen bellen. Bij de één is het een flinke plons en bij de ander kleine scheutjes. Dit heeft ook te maken met de plaats van het scheurtje in de vliezen en de diepte van de indaling van het hoofdje in het bekken. Meestal komen de weeën vanzelf op gang. Bel ons als je vliezen zijn gebroken. Wij kunnen je verdere instructies geven of komen even langs. Als je vliezen zijn gebroken is het niet verstandig om in bad te gaan of gemeenschap te hebben in verband met infectiegevaar.

Bloed/slijmverlies

De baarmoedermond is afgesloten met een bloederige slijmprop. Als je (voor)weëen hebt dan kan je deze prop stukje bij beetje verliezen. Het zegt helaas niet altijd of je binnen een bepaald tijdsbestek gaat bevallen. Soms duurt het nog langer dan een week voordat je echt gaat bevallen. Als je meer dan wat slijmerig bloed verliest (bloedverlies als bij een menstruatie) dan moet je ons altijd bellen.

Telefoonnummers

Bel dit nummer om je aan te melden of een afspraak te maken met VPBBAanmelden & vragen
06-54247720

 

Bel dit nummer bij een spoedgeval of een vraag over je zwangerschapBevallingen & spoed
06-30300129

Zoeken