Veel vrouwen bevallen liggend op hun rug. Dit is een prima houding als de barende vrouw zich hierin prettig voelt. Er zijn ook andere houdingen waarin je kunt bevallen, op een baarkruk, staand, hurkend of op handen en kniëen. Wij zullen je stimuleren om een houding aan te nemen die je prettig vindt.

 

Liggend in bed

De voeten staan plat op het bed, met de kniëen gebogen. Tijdens het persen pak je met de knieholtes vast en trek je de knieeen naar je toe en laat ze iets wijd vallen. Zo ontstaat er meer ruimte in het bekken en dus voor je kindje.

Baarkruk/hurkend

Het voordeel van hurkend bevallen of op de baarkruk, is dat je hierbij een verticale houding aanneemt waardoor de zwaartekracht meewerkt. Op de baarkruk worden je billen en benen ondersteund, je partner kan achter je gaan zitten om je te ondersteunen bij het persen en waarop je kan leunen tijdens de weeenpauze.  Wanneer je graag op de baarkruk wilt bevallen, geef dit dan aan, dan kunnen wij deze meenemen.

Op handen en kniëen

Tijdens de bevallen kun je op handen en knieëen gaan zitten om de weëen op te vangen of om te persen. Deze houding is vaak erg comfortabel voor mensen met rugklachten.

Staand

Staan is vaak ook een erg prettig houding, we merken dat veel barende vrouwen behoefte hebben om tijdens de weëen rond te lopen, wanneer je staat heb je een grote bewegingsvrijheid. Het is wel prettig als je ergens kan steunen tijdens het opvangen van de weëen (bijv. bed, bank of partner).

Zoeken