Bevallen doet pijn. We kunnen het helaas niet mooier maken dan het is. We kunnen van tevoren niet zeggen hoe jij met die pijn omgaat. We kunnen je wel helpen om je zo goed mogelijk door die pijn heen te helpen met adviezen en begeleiding. Mocht het ondanks alles niet te dragen zijn, dan is er altijd nog de mogelijkheid om van pijnbestrijding gebruik te maken. Hieronder staat informatie over baringspijn en mogelijke pijnbestrijdingsmethodes. Zie ook het filmpje op de KNOV site www.deverloskundige.nl/films en dan het onderwerp Jouw bevalling : Hoe ga je om met pijn

Je lichaam maakt natuurlijke pijnstilling aan tijdens de bevalling

Tijdens de baring maakt je lichaam zelf pijnstillende stoffen aan:  "de zogenaamde endorfines".

Weeën komen in golven. Het begint op te komen krijgt een piek en zal daarna weer afzwakken en dan heb je meestal even rust. Hoe verder de baring vordert hoe vaker de weeën zullen komen. Als ze heel vaak komen is vaak ook het eind in zicht om te gaan persen.

Weeën kunnen op verschillende manieren voelbaar zijn in je rug buik of in je benen. Door verschillende houdingen kan je de ene soort wee beter opvangen dan een andere wee.

Tijdens de baring is het belangrijk om iemand om je heen te hebben die je goed kan steunen tijdens de bevalling en die dicht bij je in de buurt is. Dit kan je partner zijn maar ook iemand anders.

Tijdens de zwangerschapscursus krijg je ook verschillende handreikingen mee om je ademhaling goed onder controle te krijgen. Dit kan je helpen om de wee zo goed mogelijk op te vangen. Een goede voorbereiding door middel van een zwangerschapscursus en literatuur kan je helpen om goed door de bevalling heen te komen.

In het begin van de baring is het belangrijk om afleiding te zoeken. Als je direct de focus op de pijn legt zal het een langdurige baring gaan worden.

Tijdens de weeën is het belangrijk dat je het niet koud hebt. Door middel van bad/douche of warme kleren zorg je ervoor dat je het lekker warm krijgt. Warmte zorgt voor ontspanning en een betere doorbloeding.

Massage kan je ook helpen om een wee door te komen. Bepaalde drukpunten op je lichaam gebruiken wij om de pijn te verlichten door hierop druk uit te oefenen.

Pijnstilling met behulp van de De geboorte-TENS

De geboorte-TENS is een apparaatje wat gebruik maakt van de 2 drukpunten op je rug. Met 2 elektrodes (draadjes op je rug met een plakker) die in verbinding staan met een apparaatje die stroomstootjes afgeeft op het moment dat jij op het knopje drukt. Het idee hierachter is dat deze stroomstootjes gedeeltelijk de plaats innemen van de pijnprikkel en dat je daardoor minder pijn gaat voelen. Het geeft een prikkelend gevoel. Het is niet schadelijk voor jou of je kindje.

Pijnstilling door Acupunctuur/Acupressuur

Deze vorm van pijnstilling kan thuis plaatsvinden met een acupuncturist. Dat is iemand die gespecialiseerd is in deze vorm van geneeswijze. Door middel van het plaatsen van kleine dunne naaldjes op bepaalde punten op je lichaam kan de pijn verminderd worden. Acupressuur werkt door middel van druk uitoefenen op bepaalde punten op je lichaam.

Het voordeel is:

 • Geen nadelige effecten voor de baby.
 • Het kan ook gebruikt worden om de weeën te versterken.

Nadeel is:

 • Er moet een acupuncturist bij de bevalling aanwezig zijn.
 • De mate van pijnstilling is onvoorspelbaar.

Pijnbestrijdingsmogelijkheden in het ziekenhuis

Pijnstilling met een ruggenprik (epiduraal anesthesie)

Hierbij wordt in je onderrug door middel van een prik een slangetje in de ruimte tussen je ruggenwervels ingebracht die daar blijft zitten. Hier zitten zenuwbanen die pijnprikkels vervoeren naar je baarmoeder en bekken.Via een pompsysteem kan tijdens de hele bevalling een pijnstillende vloeistof worden ingebracht die een dusdanige werking heeft op de zenuwen die deze pijnprikkels geven dat je in principe geen pijn meer voelt.

Er zijn voor-en nadelen aan deze prik

Voordelen:

 • Je voelt geen pijn meer bij 95% van de vrouwen.
 • Voor zover wij weten heeft het geen nadelige invloed op de borstvoeding of voor je kindje.
 • Je wordt zelf niet slaperig  van het medicijn.

Nadelen:

 

 • Soms zit de ruggeprik niet goed en heb je verminderde pijn of juist alleen maar pijnverlichting aan een kant van je lichaam. De prik zal in sommige gevallen opnieuw moeten gebeuren.
 • Je kan koorts krijgen. De kans dat je antibiotica moet krijgen tijdens de bevalling is groter, omdat we niet zeker weten of de koorts door de ruggeprik komt of door een infectie.
 • Je kan een bloeddrukdaling krijgen en om dit tegen te gaan zal een infuus met vocht worden ingebracht.
 • De bevalling duurt vaak langer en met name het persen omdat je minder persdrang zal voelen. De kans dat je geholpen moet worden met een vacuüm wordt groter.
 • Je hebt vaak weeënstimulans nodig in de vorm van medicatie die je met behulp van een infuus moet krijgen.
 • Je kunt niet uit bed door verminderd gevoel in je benen.
 • Soms krijg je een blaascatheter ingebracht omdat je ook niet goed kan voelen dat je moet plassen.
 • Je kunt jeuk krijgen.

Pijnstilling met Pethidine

Pethidine wordt door middel van een injectie in je bovenbeen/bil  ingebracht. Dit is een morfineachtige stof die voor pijnvermindering zorgt. Het werkt ongeveer binnen een half uur en de duur van de werking is 2-4 uur. Voordat pethidine wordt gegeven wordt eerst een CTG (hartfilmpje) gemaakt van je baby. We moeten zeker weten dat je kindje in een goede conditie is voordat we dit middel geven.Deze methode heeft ook voor- en nadelen.

Voordelen:

 • Ongeveer 50% van de vrouwen is tevreden over de werking.
 • Je kunt je slaperig worden en het geeft een meer ontspannend gevoel met name tussen de weeën.
 • Indien je moet wachten op een ruggeprik, kan het een tijdelijke oplossing zijn

Nadelen

 • Door de slaperigheid kan je de bevalling wat minder bewust meemaken.
 • Jouw kindje krijgt via de placenta ook dit middel en kan daardoor ook slaperig worden. Indien je kindje snel erna geboren wordt moet er een antistof voor dit middel toegediend worden, anders kan je kindje problemen met de ademhaling krijgen,direkt na de bevalling krijgen.
 • Het werkt minder goed dan een ruggeprik.
 • De hartslag van je kindje wordt nog meer in de gaten gehouden om de reaktie van je kindje op het middel te kunnen controleren.
 • Je mag niet meer uit bed omdat je slaperig bent en daardoor is de kans op vallen groter.

Pijnstilling met een Remifentanilpomp

Dit is een vrij nieuwe methode met ook een morfine achtige stof die wordt toegediend via een infuus dat vastzit aan een pompje. Tijdens een wee kan je op een knopje drukken om deze pijn-verlichtende stof toegediend te krijgen. Je kan geen overdosering krijgen omdat het pompje daartegen beveiligd is.

Voordelen:

 • De werking is heel snel, al binnen 1 minuut.
 • Het verdooft de pijn beter dan pethidine, maar niet zo goed als een ruggeprik.

Nadelen:

 • Het is lang niet in alle ziekenhuizen te krijgen. Het Groene Hartziekenhuis biedt deze mogelijkheid nog niet. Het IJsselland ziekenhuis en Anthonius ziekenhuis wel.
 • Er is een kleine kans op ademstilstand bij de moeder.
 • Er zijn nog niet zoveel gegevens bekend over de mogelijke bijwerkingen van dit middel.

 

Telefoonnummers

Bel dit nummer om je aan te melden of een afspraak te maken met VPBBAanmelden & vragen
06-54247720

 

Bel dit nummer bij een spoedgeval of een vraag over je zwangerschapBevallingen & spoed
06-30300129

Zoeken