Na de bevalling volgt de kraamtijd

Beschuit met muisjesDeze periode begint vanaf het moment dat je bent bevallen tot  officieel 6 weken na de geboorte. Tijdens deze periode verandert er veel. Het is de periode waarin de veranderingen die in en door de zwangerschap zijn ontstaan grotendeels ongedaan worden gemaakt. De baarmoeder moet weer terug naar de oorspronkelijke grootte. De baarmoeder is na de geboorte te voelen rondom de navel en na ruim 14 dagen niet meer te voelen.

Wij komen regelmatig langs om te zien hoe het met jullie gaat. Wij komen in ieder geval de 1e ,2e, 4e, 6e en 8e dag na de geboorte langs als je thuis bent. Indien nodig komen we vaker. Tijdens deze controles zullen we een aantal onderwerpen met jullie en de kraamverzorgster doornemen wat een leidraad kan zijn hoe het met jullie gaat. Tijdens deze controles is het belangrijke dat je al je vragen die je hebt over de bevalling met ons doorneemt.

Wat moet je regelen:

Aangifte

Binnen 3 werkdagen (geboortedag niet meegerekend) na de geboorte moet je aangifte van de geboorte van je kind hebben gedaan in het gemeentehuis van Stolwijk bij een thuisbevalling en bij een ziekenhuisbevalling in het gemeentehuis van de plaats van het ziekenhuis. De gemeente maakt dan een akte op van de geboorte, die wordt opgenomen in de registers van de burgerlijke stand. De akte is het juridische bewijs van de geboorte van je kind. Je  kind krijgt na de aangifte direct een Burgerservicenummer (BSN). Vervolgens wordt je kind ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens (GBA). Als je aangifte doet, heb je identiteitsbewijzen nodig van degene die de aangifte doet en van  de moeder van het kind,  eventueel trouwboekje of akte van erkenning en eventueel akte van naamskeuze (als bij de erkenning van uw kind voor de geboorte vastgelegd is welke achternaam uw kind krijgt). Als je niet in je eigen woonplaats aangifte van geboorte doet dan heb je ook een bewijs van geboorte nodig. Dit krijg je mee  in het ziekenhuis waar je bent bevallen.

In principe doet de vader van het kind aangifte van de geboorte. Indien hij niet de aangifte regelt moet iemand die bij de geboorte aanwezig is geweest, de aangifte regelen.

Aangiftepunt Gemeente Krimpenerwaard

http://www.krimpenerwaard.nl voor het maken van een afspraak

Dorpsplein 8
2821 AS Stolwijk

 

Aangiftepunt Gemeente Gouda:

Adres

Burgemeester Jamesplein 1
2803 PG Gouda

Langskomen op afspraak   ma t/m do 13:30 - 17:00                                                                                                                                                                           Loket vrije inloop

ma t/m vr 09:00 - 12:30                

do 17:00 - 20:00

 

 

Welke ongemakken kan je tegenkomen:

Naweëen en bloedverlies


Direkt na de geboorte van je kindje gaat je baarmoeder samentrekken om ervoor te zorgen dat alles wat is opgebouwd in de afgelopen maanden eruit gaat. Dit kan soms veel napijn veroorzaken, de zogenoemde naweëen. Hiervoor mag je best pijnstilling innemen in de vorm van paracetamol of ibuprofen. Tijdens de eerste dagen kan je soms flinke stolsels (bloedproppen) verliezen. Geef dit altijd door aan je kraamverzorgster of aan ons. Meestal kunnen we je geruststellen. Indien je het idee hebt dat je abnormaal veel bloedverlies hebt, moet je ons bellen.

Hechtingen

Deze vervelende draadjes kunnen voor veel ongemak zorgen. In de eerste dagen na de bevalling is het belangrijk om goed te spoelen met water na toiletgebruik

De kraamverzorgster voert lichamelijke controles uit

Regelmatig zullen  we controleren of de wond goed geneest. Als je een blauwe plek hebt rondom de hechtingen kan je arnica erop smeren.  Dit zorgt ervoor dat de blauwe plek en zwelling sneller weggaat.

Indien de wond neiging heeft om te gaan ontsteken kan  een zitbadje met zout goed zijn  om de wond schoon te houden.

Slaaptekort

Het is belangrijk om goed te rusten. Niet voor niets is de middagrust voor een kraamvrouw en haar partner. De bevalling heeft veel energie gekost, het herstel van je lichaam is begonnen, het opgang komen van de borstvoeding kost veel energie en vaak zal je kindje snachts ook aktief zijn. Zo rond de 3e/4e dag begint alles zijn tol te eisen en kan je een huildag hebben. Dit is allemaal volledig normaal. Door goed tussendoor je rust te pakken gaat het herstel sneller en kan je na het vertrek van de kraamverzorgster alles weer goed overnemen.

Je kraamverzorgster zal de lichamelijke controles bij jou verrichtten en als er problemen zijn, ons op de hoogte stellen. Zij is de persoon in de eerste dagen die zeer intensief in jullie gezin aanwezig is. het is van belang dat het klikt tussen jullie en haar. Indien er problemen zijn aarzel niet om ons te bellen. Wij kunnen proberen te regelen dat iemand anders in jullie gezin gaat komen. Een fijne kraamtijd is ontzettend belangrijk om erna weer zelf de draad op te kunnen pakken.

Lees verder over dit onderwerp

Telefoonnummers

Bel dit nummer om je aan te melden of een afspraak te maken met VPBBAanmelden & vragen
06-54247720

 

Bel dit nummer bij een spoedgeval of een vraag over je zwangerschapBevallingen & spoed
06-30300129

Zoeken