Voeding

Tijdens de zwangerschap heb je vaak al besloten wat je voor voeding wilt geven aan je kindje. Indien je borstvoeding gaat geven is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Tijdens de zwangerschap geven we je dan ook tips om ervoor te zorgen dat je maximaal bent voorbereidt. Indien je hebt gekozen voor flesvoeding zul je ook voorbereidingen moeten treffen. Hieronder vind je de belangrijkste informatie over beide soorten voeding.

Borstvoeding:

Borstvoeding is zo belangrijk om te geven dat wij als praktijk besloten hebben om hier extra aandacht aan te geven. Sinds kort heeft de praktijk het borstvoedingscertificaat gehaald. Dat betekent ook dat wij werken volgens de 10 vuistregels van Wereld Gezondheids Organisatie. Deze 10 vuistregels zijn uitgelegd in het borstvoedingsboekje wat je de eerste controle meekrijgt. Hieronder staan de 10 vuistregels nog eens op een rijtje:

 1. De praktijk heeft een beleid ten aanzien van borstvoeding, dat standaard bekend wordt aan alle betrokken medewerkers.
 2. Alle betrokken medewerkers leren vaardigheden aan die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van dat beleid.
 3. Alle zwangeren worden voorgelicht over de voordelen en de praktijk van borstvoeding geven.
 4. Moeders worden binnen een uur na de geboorte van hun kind gehopen met het geven van borstvoeding.
 5. Aan alle vrouwen wordt uigelegd hoe ze hun baby moeten aanleggen en hoe zij de melkproductie in stande houden, zelfs als de baby van de moeder gescheiden moet worden.
 6. De pasgeborenen krijgen geen andere voeding dan borstvoeding, tenzij op medische indicatie.
 7. Moeder en kind moegen dag en nacht bij elkaar op de kamer blijven (rooming-in).
 8. Borstvoeding op verzoek.
 9. Geen flessen of fopspenen.
 10. De borstvoedingsorganisaties en regionaal overleg.

Borstvoeding is het allerbeste voor je kindje en voor jou.

Voor je kindje:

 • Deze voeding is de best samengestelde licht verteerbare voeding op de juiste temperatuur.
 • De voeding bevat veel antistoffen, het beschermt tegen ziekten en werkt mee aan de opbouw van het afweersysteem. Je kindje is minder vaak ziek of verkouden.Minder maagdarminfecties, middenoorontsteking, overgewicht en hoge bloeddruk.
 • Minder last van astma, exzeem en verbeterde motorische en geestelijke ontwikkeling.
 • Waarschijnlijk minder kans op ziekte van Crohn, diabetes en allergie
 • Verbeterde kaakontwikkeling waardoor praten later beter gaat

Voor de moeder:

 • Het helpt je baarmoeder goed te laten krimpen na de bevalling tot de oorspronkelijke grootte.
 • Verminderde kans op osteoporose (botontkalking)
 • Verminderde kans op eierstokkanker en borstkanker voor de menopauze

Tijdens de eerste controle krijg je een aantal informatieboekjes mee over borstvoeding. Het is belangrijk om een informatieavond over de borstvoeding bij te wonen. Aanmelden voor deze avond kun je terugvinden in onze informatieboekjes. Minimaal 6 maanden borstvoeding geven is het allerbeste voor je kindje. In deze periode is de kans op ontwikkelen van allergiëen het grootst.

Flesvoeding

Indien je flesvoeding gaat geven is het van belang om na te gaan of er allergieën bij jullie voorkomen in de familie. Indien er een allergie aanwezig is, is een hypo-allergene voeding van belang. Er zijn verschillende soorten hypo-allergene voeding op de markt.

Zorg ervoor dat je flessen en spenen hebt. In principe is een speen voor de 1e maand prima. Soms doet je kindje het beter met de ene speen dan met een andere speen. Dit zal je eerst moeten uitproberen. Je kraamverzorgster kan je hierbij helpen en advies geven.

Als je flesvoeding geeft is het goed om een strakke bh te dragen zowel snachts als overdag gedurende minimaal een week. Dit kan voorkomen dat de stuwing die je gaat krijgen zo min mogelijk is. Vaak heb je maar 1dag/nacht veel last van stuwing en daarna wordt het beter. Zo min mogelijk warmte op je borst voorkomt  stuwing. Koelte verlicht de gevolgen van stuwing in je borsten.

Lees verder over dit onderwerp

Telefoonnummers

Bel dit nummer om je aan te melden of een afspraak te maken met VPBBAanmelden & vragen
06-54247720

 

Bel dit nummer bij een spoedgeval of een vraag over je zwangerschapBevallingen & spoed
06-30300129

Zoeken