Echo

De termijnecho

afbeelding van een echo bij zwangerschapBel ons voor een afspraak voor de termijnecho zodra je weet dat je zwanger bent 06-54247720

Deze echo geeft aan hoe ver je zwanger bent. Deze echo zal vaginaal of via de buikwand gemaakt worden. In eerste instantie probeert de echoscopiste de echo via de buikwand te maken.  Als het dan niet goed zichtbaar is zal de echo vaginaal gedaan worden. Je kan het beste de afspraak plannen bij 10 weken zwangerschap. Bij 8 weken is het hartje goed zichtbaar bij de echo. Heb je in het verleden een miskraam gehad of heb je op dit moment wat bloedverlies of bruinige afscheiding, dan mag je de echo vervroegen naar 8 weken om te zien of je zwangerschap op dat moment er goed uitziet. We zullen dan waarschijnlijk de echo nog een keer moeten herhalen om de termijn beter te kunnen bepalen.De 20 weken echo

afbeelding van een echo bij zwangerschapBel 0182-514514 In Zwang bij ongeveer 15 weken zwangerschap.

Dit onderzoek vindt plaats tussen de 18-22 weken zwangerschap. Dit onderzoek wordt ook wel SEO genoemd. Dit betekent Structureel Echoscopisch Onderzoek. Tijdens dit onderzoek wordt met een echo onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen, groei van je kindje, locatie van de placenta, hoeveelheid vruchtwater en naar de ontwikkeling van de organen. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Tijdens en na de echo wordt de uitslag besproken. Indien er afwijkingen zijn kom je in aanmerking voor uitgebreid echoscopisch onderzoek. Dit onderzoek gebeurt meestal in Rotterdam in het AZR of in Leiden in het LUMC.

Er zijn voor- en nadelen van het onderzoek

Voordelen:

  • Bij sommige afwijkingen is het belangrijk dit al van tevoren te weten. We kunnen dan voorzorgsmaatregelen treffen om jullie kindje op de juiste plaats geboren wordt en de beste opvang krijgt. Soms moeten er al tijdens de zwangerschap maatregelen getroffen worden om erger te voorkomen. Jullie kunnen je ook als ouders voorbereiden op een kindje met een afwijking.
  • Bij zeer ernstige afwijkingen bestaat de mogelijkheid tot overweging om de zwangerschap af te breken tot een zwangerschapsduur van 24 weken.
  • Indien jullie graag het geslacht van je kindje willen weten kan je vragen aan de echoscopiste of ze hierna wil kijken. In de meeste gevallen is het mogelijk dit te zien op de echo.

Nadelen

  • Niet alle afwijkingen zijn zichtbaar op de echo. Ook kunnen er nog afwijkingen ontstaan na 20 weken zwangerschap.
  • Door een verkeerde ligging van je kindje kunnen sommige organen niet goed in beeld komen. In sommige gevallen wordt aangeraden nog een keer terug te komen.
  • Soms wordt er iets gezien op de echo wat later geen probleem blijkt te zijn. Dit kan dan onnodige onrust veroorzaken tijdens de zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap is het mogelijk dat er meerdere echo's moeten plaatsvinden, bijvoorbeeld in geval van groeiproblemen, bloedverlies, placentaligging, ligging van je kindje etc. Wij geven de indicatie aan.