Anticonceptie

 

Na de geboorte van je kindje kan je menstruatiecyclus al na 2 weken op gang komen. Zelfs tijdens het geven van borstvoeding kan deze cyclus weer op gang komen.  Je moet dus alweer snel voorzorgsmaatregelen treffen als je een nieuwe zwangerschap wilt voorkomen. Tijdens het geven van borstvoeding is het verstandiger om een anticonceptiemethode te gebruiken zonder hormoonwerking. Hieronder volgen kort de verschillende methoden van anticonceptie. Wil je meer weten kijk dan op de site www.anticonceptie.nl

Hormoonhoudend Spiraal

 

Een anticonceptiemethode waarbij een spiraaltje wordt ingebracht in de baarmoederholte wat progesteron afgeeft in een lage dosering. Het is bij uitstek geschikt voor lange anticonceptiewens. Deze vorm van anticonceptie kan met name in het begin wat tussentijdse bloedinkjes veroorzaken. De hormoonafgifte is veel minder dan bij pilgebruik. Soms kan er wel een eisprong plaatsvinden maar door de taaiheid van het baarmoederhalsslijmvlies en de vermindering van de beweeglijkheid en functie van de zaadcellen, kunnen de zaadcellen het eitje niet bereiken. Na inbrengen is deze methode voor minimaal 8 jaar betrouwbaar. Het bloedverlies wordt bij de meeste vrouwen verminderd tot 80%.

Deze spiraal kan door ons op de praktijk worden geplaatst. Na het plaatsen maken we altijd een echo om te kijken of de plaatsing correct is gegaan.

Koperhoudende spiraal

 

Deze spiraal wordt, net als de hormoonhoudend spiraal, ingebracht in de baarmoederholte. Deze spiraal bevat alleen geen hormonen en is daardoor erg geschikt om te gebruiken tijdens de borstvoedingsperiode. Deze spiraal is 10 jaar betrouwbaar. Deze spiraal kan ook door ons op de praktijk worden geplaatst.

Na het plaatsen maken we altijd een echo om te kijken of de plaatsing correct is gegaan.

Nadeel:

  • Menstruatie wordt vaak heviger en pijnlijker.
  • Kleine kans op bekkeninfecties
  • De spiraal kan spontaan eruit gaan waardoor de kans op zwangerschap toeneemt

De NFP methode (Natural Family Planning methode)

 

Voorafgaand aan deze methode moet je eerst een cursus volgen. Deze cursus laat je zien hoe de opbouw van je cyclus is. Aan de hand van verschillende signalen in je lichaam leer je wanneer je in je vruchtbare periode komt. Hierbij moet je elke ochtend op hetzelfde tijdstip voor het opstaan je temperatuur meten. Je moet je baarmoederhalsslijm bekijken. Met een inwendig onderzoek kun je de stugheid van je baarmoederhals voelen Deze gegevens moeten in een curve komen die je elke dag moet bijhouden. Op de dagen dat je vruchtbaar bent zul je alsnog voor anticonceptie moeten zorgen.

 

Voordelen:

  • Je hoeft geen hormonen te slikken
  • Je leert je eigen cyclus heel goed kennen

 

Nadelen

  • Tijdrovend
  • Je moet alsnog andere anticonceptie gebruiken in de vruchtbare periode als je toch wilt vrijen.
  • Betrouwbaarheid is omstreden

De Combinatiepil

 

Dit is een pil die 2 soorten hormonen bevat oestrogenen en progestagenen. Deze pil moet je elke dag innemen, het liefst op een vast moment van de dag. Na 3 weken heb je een stopweek en vindt er een onttrekkingsbloeding plaats. De werking van de pil bestaat uit: Het remmen van de eisprong, dikker worden van het baarmoederhalsslijmvlies en het dunner worden van het baarmoederslijmvlies.

 

Voordelen:

  • betrouwbaar
  • Menstruatie kan minder heftig zijn

 

Nadelen

  • Bij maagdarmstoornissen kan de pil niet goed werkzaam zijn
  • Je moet er elke dag aan denken om de pil in te nemen
  • Niet geschikt voor vrouwen met aanleg voor trombose en leverziektes, rokende vrouwen ouder dan 35 jaar
  • Er kunnen tussentijdse bloedingen optreden

Cerazettepil

 

Dit is een pil die alleen maar progestageen bevat. Deze pil is met uitstek geschikt om tijdens de borstvoedingsperiode gebruikt te worden en voor mensen die niet tegen oestrogenen kunnen. Deze pil heeft geen stopweek maar blijf je gewoon doorslikken. Ook bij deze pil is het van belang dat je op hetzelfde tijdstip iedere dag een pil neemt. Ook bij deze pil geldt dat maagdarmstoornissen invloed hebben op de werking.

De hormoonpleister

 

Deze pleister bevat ook een combinatie van oestrogenen en progestageenhormonen. Het is een pleister ter grootte van 4,5 bij 4,5 en moet op een droge schone huid worden geplakt. Deze pleister moet een week blijven zitten en vervolgens plak je een nieuwe pleister. Na 3 pleisters (3 weken verder) heb je je stopweek en vindt er een onttrekkingsbloeding plaats. De werking is hetzelfde als van de combinatiepil.

 

Voordelen ten opzichte van de combinatiepil:

  • Je hoeft er maar 1 keer per week aan te denken
  • Maagdarmstoornissen hebben geen invloed op de werking.

 

Nadelen

  • Huidirritatie kan voorkomen
  • pleister is zichtbaar
  • Minder betrouwbaar bij vrouwen die >90 kilo wegen
  • Niet geschikt voor vrouwen ouder zijn dan 35 en roken, aanleg voor trombose en leverziektes

De prikpil

 

De prikpil is een injectie in je spieren die om de 3 maanden wordt gegeven in je bovenbeenbil. Het bevat een hoge dosis progesteron. De werking is berust op hetzelfde principe als de combinatiepil/hormoonpleister.

 

Voordelen:

  • Je hoeft er maar 1 keer in de drie maanden aan te denken
  • Maagdarmstoornissen hebben geen invloed op de werking
  • Kan gebruikt worden tijdens het geven van de borstvoeding

 

Nadelen:

  • Je moet de injectie halen bij je huisarts
  • Het kan een jaar duren na je laatste injectie voordat je vruchtbaarheid terugkomt.
  • Je kan tussentijdse bloedingen krijgen

Het implantaatstaafje (Implanon)

 

Dit is een staafje wat onder de huid van je bovenarm wordt ingebracht. Het bevat alleen progesteron. Dit staafje kan 3 jaar zonder problemen blijven zitten. Met een lichte verdoving wordt het staafje ingebracht en ook weer verwijderd. Je ziet het staafje niet zitten maar kunt het wel voelen. Het heeft dezelfde voordelen als de prikpil, behalve een langere werkingsduur en een lagere dosis progesteron. Na het uithalen kun je direkt weer vruchtbaar zijn, wat niet zo hoeft te zijn bij de prikpil. De nadelen van tussentijdse bloedingen en niet geschikt bij trombose, leverziektes blijven.

De Implanon staafjes worden op de praktijk geplaatst door je eigen verloskundigen.

 

 

Nuvaring

 

Dit is een anticonceptiering die je elke maand 1 keer moet inbrengen en uithalen. Deze ring bevat hormonen die dezelfde werking hebben als bij de andere hormoonhoudende anticonceptiva. De ring is net zo makkelijk in te brengen als een tampon. Als je de ring goed hebt ingebracht zul je er niets van voelen. Deze ring bevat minder hormonen dan bij pilgebruik. Je draagt de ring 3 weken en dan haal je de ring eruit. Je krijgt dan een onttrekkingsbloeding. Na 1 week zonder breng je een nieuwe Nuvaring weer in. Deze ring is niet gevoelig voor maagdarmstoornissen. De overige nadelen van de hormoonhoudende anticonceptiva blijven.

Het condoom

 

Een siliconenrubberhulsje wat om de penis  in erectie wordt geschoven. Dit beschermhulsje zorgt ervoor dat het sperma erin wordt opgevangen.

 

Voordeel:

  • Je hoeft geen hormonen te slikken
  • Beschermt ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.
  • Kan heel goed gebruikt worden tijdens de borstvoedingsperiode

 

Nadeel:

  • Kan niet gebruikt worden bij latexovergevoeligheid
  • Geeft een interruptie tijdens het vrijen
  • Als je het niet goed gebruikt beschermt het onvoldoende tegen zwangerschap

Siliconenkapje

 

Dit zijn allebei  kleine kapjes die ingebracht moeten worden met een zaaddodende past in de vagina om de baarmoedermond. Dit beschermt het binnendringen van de zaadjes in de baarmoeder. Na het vrijen moeten de kapjes nog minimaal 6 uur blijven zitten voor volledige bescherming.

 

Voordelen zijn hetzelfde als bij het condoomgebruik. Het beschermt alleen niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Nadeel is dat je het elke keer voor het vrijen in moet doen. Je moet ook hierbij goed opletten dat je de kapjes op de juiste wijze hebt ingebracht. Het diafragma heeft als extra nadeel dat het een vergrote kans geeft op een blaasontsteking.

Sterilisatie

 

Dit kan zowel bij de man als bij de vrouw gedaan worden. Het is in principe een definitief anticonceptiemethode.

 

 

Bij de man:

Dit heet en vasectomie. Het is een eenvoudige ingreep waarbij de beide zaadleiders tussen de zaadballen en de prostaat worden onderbroken en afgesloten. De ingreep vindt meestal plaats onder plaatselijke verdoving. Hierna ben je definitief onvruchtbaar nadat geconstateerd is door de huisarts dat er geen zaadcellen meer in je sperma zit. Het is ook mogelijk om onder algehele narcose geholpen te worden.

 

Bij de vrouw:

Sterilisatie bij de vrouw kan niet meer ongedaan worden gemaakt.

Er is een methode (Essure methode) waarbij binnen enkele minuten zonder verdoving via de vagina en de baarmoeder zeer kleine veertjes in de eileiders  worden aangebracht. Deze methode is 100% betrouwbaar.