Zwangerschapstest positief en dan?

 

Je hebt een zwangerschapstest gedaan. De test is positief. Gefeliciteerd! Er breekt een spannende tijd aan. Waarschijnlijk komen er allemaal vragen in je op waar je over wilt praten. Je kunt ons op werkdagen tussen 09.00u en 17.00u bellen om je vragen te stellen en (echo)afspraken in te plannen. Het telefoonnummer is: 06-54247720.

Vroege echo

 

Het is mogelijk om vanaf 7 weken een vroege echo in te plannen bij ons. De echo wordt niet vergoed door je zorgverzekering als er geen medische indicatie bestaat. De echo kan ook op eigen kosten gedaan worden. Deze echo wordt vaak inwendig gedaan om op deze manier het kindje beter in beeld te hebben en een betrouwbare meting uit te voeren. Een inwendige echo is niet pijnlijk en heeft geen nadelige gevolgen voor de zwangerschap.

Termijnecho

 

De termijnecho wordt verricht tussen de 10 en 12 weken zwangerschap. Deze echo heeft als doen om te bepalen hoe ver je zwanger bent en welke uitgerekende datum daarbij hoort. Deze echo gaat via je buik. Deze echo is medisch noodzakelijk en wordt daardoor wel vergoed door je zorgverzekeraar.
Bij deze afspraak krijg je ook verdere informatie over de onderzoeken die mogelijk zijn in de zwangerschap: de NIPT test, 13 weken echo en de 20 weken echo http://www.pns.nl . Daarnaast krijg je ook formulier mee om bloed te prikken en informatie over het regelen van kraamzorg.

Intake gesprek

 

Het intake gesprek is rond de 12 weken zwangerschap. Tijdens dit gesprek wordt er gevraagd naar o.a. je medische voorgeschiedenis en aandoeningen die in de familie voorkomen. Mocht dit het geval zijn is het handig om informatie hierover mee te nemen naar het gesprek. Dit gesprek heeft als doel om een risicoselectie te maken en om te kijken welke zorg voor jullie in deze zwangerschap noodzakelijk kan zijn. Dit alles is van belang om je zwangerschap, bevalling en kraamperiode zo goed mogelijk te laten verlopen.
Vanaf 12 weken zwangerschap is het hartje van de baby met behulp van de doptone te horen. Dit zullen we, samen met het wegen, meten van de bloeddruk en uitwendig onderzoek, elke controle doen.

 

Bloedprikken

 

Bij de termijnecho krijg je een laboratoriumformulier mee om bloed te laten prikken in één van de HAG (huisartsenlab) locaties. Je bloed wordt onderzocht op Bloedgroep, Rhesusfactor c en D, antistoffen, Lues en HIV (geslachtziekte) en Hepatitis (leverziekte) Hb (ijzergehalte) Glucose (bloedsuiker), vitamine D en of je antistoffen hebt tegen Rode Hond.
Indien je in contact geweest bent met de 5e ziekte of veel werkt met kinderen, kunnen we ook door middel van bloedonderzoek bepalen of je antistoffen hebt tegen deze ziekte.
Mocht je in contact komen met een bepaalde ziekte dan is het altijd belangrijk ons daarvan op de hoogte te stellen. Wij kunnen je vertellen of dit problemen kan geven voor je zwangerschap of niet.

 

Vervolgcontroles

 

  • Tot 24 weken zwanger – om de 4 weken. Vooral aan het begin van de zwangerschap, als je de baby nog weinig voelt kunnen controles om de 4 weken als lang ervaren worden. Het is altijd mogelijk om extra langs te komen op het spreekuur om het hartje te luisteren. Schroom niet om hiervoor te bellen.
  • Van 24 -32 weken zwanger – om de 3 weken. Bij 27 weken wordt bij Rhesus c of Rhesus D negatieve zwangeren bloed geprikt. Bij Rhesus c negatieve vrouwen wordt gekeken naar antistoffen tegen deze rhesusfactor. Bij rhesus D negatieve vrouwen wordt de rhesusfactor van hun ongeboren kindje bepaald. Indien hun kindje een positieve rhesusfactor heeft, dan krijgen ze bij 30 weken en direct na de bevalling een anti D injectie.
  • Van 32 tot 36 weken zwanger –  om de 2 weken. In deze periode krijg je informatie over pijnbestrijding, hielprik en komt borstvoeding nog een keer ter sprake
  • Vanaf 36 weken zwanger – elke week. Je hebt nu ook verlof! Je kunt gaan uitrusten en voorbereiden op de naderende bevalling.