Miskraam

 

Een miskraam is een ingrijpende en emotionele gebeurtenis. In deze periode kunnen er veel vragen en emoties naar boven komen. Op deze pagina geven wij informatie over een miskraam, zodat jullie dit thuis in jullie eigen tijd kunnen doorlezen.

 

Ongeveer een op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam.
Een miskraam krijgen betekent dat de foetus in je baarmoeder niet meer leeft en spontaan of door middel van een behandeling geboren wordt. We noemen het een miskraam als dit in de eerste drie maanden van de zwangerschap gebeurt.

De oorzaak

 

De oorzaak van een miskraam is meestal een verkeerde chromosoomaanleg van de foetus. De kans op een miskraam neemt ook toe naarmate de leeftijd van de vrouw vordert. Een duidelijke oorzaak voor deze verkeerde chromosoomaanleg is er meestal niet. We zijn vaak geneigd om de oorzaak bij onszelf neer te leggen. We hebben vaak geen invloed op het voorkomen van een miskraam. Een miskraam kan niet ontstaan door lichamelijke inspanning. Fietsen, vrijen, paardrijden, tillen, vallen etc. kunnen geen miskraam veroorzaken!

 

Spontane miskraam
Een spontane miskraam houdt in dat de foetus spontaan geboren wordt. Dit gaat (meestal) gepaard met ruimer bloedverlies dan een menstruatie, er kunnen stolsels en stukjes weefsel bij zitten. Daarbij treden vaak ook hevige buikkrampen op.

 

Missed abortion
Het kan zijn dat tijdens een (vroege) echo vastgesteld wordt dat er geen hartactie aanwezig is bij de foetus. In sommige gevallen is de foetus al een paar weken geleden gestopt met groeien.  Zwangerschapsverschijnselen, als gespannen borsten, misselijkheid etc. kunnen nog volop aanwezig zijn. Hierdoor heb je geen idee dat het in je baarmoeder niet goed is gegaan. Dit verschijnsel noemt men een missed abortion.

 

Bij een missed abortion zijn er drie behandelingsopties

  • Afwachten; na het vaststellen van een missed abortion is het belangrijk om dit nieuws even te laten ‘landen’. Het gebeurt regelmatig dat na het vaststellen van een missed abortion het bloedverlies spontaan op gang komt. Ons advies is daarom ook om niet direct met een behandeling te starten. Gemiddeld wachten vrouwen ongeveer een week af.
  • Misoprostol; dit zijn vaginale tabletten die je na een bezoek aan de gynaecoloog krijgt. Deze kan je zelf thuis inbrengen. In ongeveer 90% van de gevallen komt de miskraam hierdoor op gang. Deze medicijnen brengen geen schade aan de baarmoeder aan.
  • Curettage; dit gebeurt onder narcose. De gynaecoloog zuigt de baarmoeder met een zuigertje leeg of schraapt de baarmoeder met een schrapertje schoon. Bij een curettage bestaat een minimaal kans op verklevingen bij de baarmoeder of een beschadiging aan de baarmoeder.

 

Adviezen bij het moment van miskraam:

  • Gebruik pijnstilling: paracetamol, 4 maal daags 1000 milligram
  • Ga naar een plek waar je jezelf veilig voelt met vertrouwde mensen om je heen waar je helemaal jezelf kan zijn. Steun van een vertrouwd iemand is belangrijk
  • Neem rust, ga niet werken

 

In de meeste gevallen verloopt een miskraam ongecompliceerd. In enkele gevallen is extra behandeling nodig. Daarom is het altijd belangrijk te bellen bij:

  • Koorts, temperatuur van 38.0 of hoger, rectaal gemeten
  • Ruim bloedverlies; meer dan een groot doordrenkt maandverband per een tot anderhalf uur
  • Ongerustheid

 

Het telefoonnummer is: 06-30300129

Verwerking

 

Bij een miskraam kunnen verschillende emoties naar boven komen, veel verdriet, boosheid, gevoel van leegte, onbegrip en rouw. Laat deze emoties toe, dit hoort bij het verwerkingsproces. Schaam je er niet voor. Een miskraam is heftig; ook al was het leven kort, het was tenslotte jullie kindje waar jullie met vreugde naar uitkeken.

 

Een miskraam verwerkt iedereen op een eigen manier. Sommige mensen hebben erg de behoefte om hun verdriet te delen, anderen houden dit liever voor zichzelf. Hier is geen goed of fout in. Het is belangrijk om te doen waar je jezelf prettig bij voelt en behoefte aan hebt.
Een aantal mogelijkheden wat zou kunnen helpen zijn:

  • Het vruchtje begraven
  • Aandenken aan de zwangerschap te bewaren; als bijvoorbeeld foto’s van een echo
  • Gevoelens opschrijven
  • Regelmatig er over praten met mensen wie je vertrouwt

 

Neem de tijd die je nodig hebt om dit te verwerken. Dit is voor iedereen anders.

Indien de miskraam na 10 weken zwangerschap plaatsvindt en je een negatieve bloedgroep hebt, is een injectie met Anti D noodzakelijk.

Onderzoek

 

Het kan zijn dat dit niet de eerste keer is dat er sprake is van een miskraam. Het is mogelijk om na twee miskramen onderzoek te laten doen. Er kan een bloedonderzoek gedaan worden, waarbij er onder andere gekeken wordt naar stollingsfactoren of schildklieraandoeningen. Er bestaat ook de mogelijkheid om chromosomenonderzoek te laten uitvoeren. Dit onderzoek wordt bij de gynaecoloog in het ziekenhuis gedaan.

Volgende zwangerschap

 

Het is mogelijk om snel na miskraam opnieuw zwanger te worden. Na het doormaken van een miskraam is de kans op een volgende miskraam nauwelijks verhoogd. Belangrijk bij een nieuwe zwangerschapswens is het gebruik van foliumzuur en een gezond leef- en eetpatroon. Indien er sprake is van een nieuwe zwangerschap kan je ons in een vroeg stadium van je zwangerschap bellen, zodat we kunnen kijken wat we voor jullie kunnen doen.

 

We hopen dat dit formulier jullie houvast geeft tijdens deze periode. Weet dat jullie ons altijd kunnen bellen en dat wij voor jullie klaar staan!