Kwaaltjes in de zwangerschap

 

Ieder lichaam is anders en ook wordt elke zwangerschap soms anders ervaren door het lichaam. Tijdens de zwangerschap kunnen er wat ‘kwaaltjes’ voorkomen. Soms zijn deze ‘kwaaltjes’ blijvend en soms van voorbijgaande aard.
Lees hier meer over de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes.

Aambeien

 

Het ontlastingspatroon kan anders zijn in de zwangerschap. Dit komt onder invloed van hormonen. Je hebt sneller last van verstopping/obstipatie. De kans op aambeien wordt hierdoor groter. Het is belangrijk om voldoende te bewegen, veel te drinken en gevarieerd + vezelrijk te eten met voldoende fruit. Hierdoor kan je al een hoop problemen voorkomen.
Indien dit alles niet helpt, neem dan contact met ons op voor specifieke tips en adviezen.
Indien je last hebt van je aambeien is curanal zalf en tabletten een goed middel om te gebruiken. Dit kan je bij de drogist kopen, hier is geen recept voor nodig en is veilig te gebruiken in de zwangerschap.

Afscheiding

 

Tijdens de zwangerschap kan je wat meer last van vaginale afscheiding hebben. Je vagina is wat meer doorbloedt dan buiten de zwangerschap. Indien de afscheiding jeukt, branderig of pijnlijk gevoel geeft, andere kleur dan wit/helder of gelig is of een aparte geur heeft, dan moet je naar de huisarts toe. Dit kan wijzen op een schimmelinfectie, waar speciale medicatie van de huisarts voor nodig is.

 

Bandenpijn

 

Dit is een stekende pijn in je onderbuik met name links en rechts in de buurt van je liezen. Met name als je veranderd van houding kan ineens een felle stekende pijn optreden die heel langzaam weer wegebt. De baarmoeder zit vast aan banden en deze banden worden opgerekt door de groeiende baarmoeder. Dit kan bandenpijn veroorzaken. Bandenpijn kan geen kwaad voor de zwangerschap, het kan alleen een erg naar gevoel geven. Probeer je bewust te zijn van houdingsveranderingen. Warmte, middels een pittenzak of een kruik, kan ook helpen dat de scherpe pijn wegzakt.

Blaasontsteking

 

De baarmoeder drukt wat meer op je blaas. Hierdoor kan het moeilijker zijn om goed uit te plassen. Indien je gevoelig bent voor een blaasontsteking, ben je er in de zwangerschap extra gevoelig voor.
Het uit zich vaak in pijnlijke harde buiken of een zeurende (onder)buikpijn. Soms zit er ook bloed in je urine.
Buiten de zwangerschap uit een blaasontsteking zich vaak in vaak kleine beetjes plassen en een branderig gevoel tijdens het plassen. Tijdens je zwangerschap hoeven deze symptomen niet aanwezig te zijn. Breng bij twijfel je (ochtend)urine naar de huisarts om te laten testen op een blaasontsteking. Bij een positieve uitslag krijg je antibiotica wat veilig kan worden gegeven in de zwangerschap. Veel drinken, vitamine C en cranberry kunnen ook helpen bij een blaasontsteking.

 

Duizeligheid/flauwvallen

Duizeligheid en met als gevolg soms flauwvallen is iets waar sommige zwangeren veel last van hebben. Dit wordt veroorzaakt door een lage bloeddruk. De bloeddruk daalt in de zwangerschap, dit is een normaal proces wat bij iedere zwangere optreedt. Echter soms in warme ruimtes, bij lang stil staan, lang plat op de rug liggen daalt de bloeddruk extra wat duizeligheid veroorzaakt. Probeer wat te eten, te drinken, een andere houding aan te nemen en rustig door te ademen.
Een lage bloedsuiker kan ook de duizeligheid veroorzaken. Probeer kleine beetjes te eten verdeeld over de dag heen. Zorg dat je altijd wat te eten bij je hebt.
De duizeligheid is vervelend voor jezelf, het kindje heeft daar geen last van.

Jeuk

 

Jeuk op je lichaam komt regelmatig voor aan je borsten of buik. Het komt omdat de huid hier onder spanning komt de staan door de groei van je lichaam. Probeer de huid soepel en vet te houden. Koeling helpt voor verlichting van de jeuk.

 

Kortademigheid

 

Tijdens de zwangerschap ga je dieper en sneller ademhalen. Je borstomvang is toegenomen en je longinhoud is groter. Soms kan dit doorschieten in hyperventilatie. Let op je ademhaling, probeer rustig door te ademen.

 

Maagzuur

 

Hoe verder je komt in je zwangerschap hoe groter de druk op je maag is. Door hormonen verslapt de sluitspier van je maag en de hoek tussen maag en slokdarm wordt ook minder scherp.  De kans op brandend maagzuur wordt hierdoor groter. Vermijd scherp/pittig eten en koolzuurhoudende dranken. Vanillevla kan helpen bij maagzuur. Bij de drogist zijn andere middelen tegen maagzuur te verkrijgen als antagel, gaviscon of rennies.

 

Misselijkheid

 

Tijdens de eerste 3 maanden komt dit regelmatig voor. Het is vaak het eerste signaal dat je zwanger bent. Je hormonen veroorzaken dit gevoel. Kleine beetjes licht verteerbaar eten en met name voordat je uit bed opstaat, kan helpen. Na de drie maanden zal de misselijkheid doorgaans verdwijnen door de verandering van hormonen in je lichaam.
Indien je geen eten of drinken meer binnen kan houden is het raadzaam contact op te nemen met je huisarts. De huisarts kan je medicatie tegen de misselijkheid voorschrijven. Ook kan er in je urine gecontroleerd worden of er tekenen van uitdroging zijn.

Onrustige benen

 

Door je zwangerschapshormonen worden de wanden van de bloedvaten slapper. Je hebt meer bloed in je lichaam wat meer druk geeft op die wanden. Je krijgt het gevoel dat je benen willen bewegen terwijl jij graag wilt slapen. Wisselbaden en magnesium (tabletten of olie) kunnen helpen.

 

Pijnlijke borsten

 

Tijdens de zwangerschap kunnen je borsten gaan groeien. Hormonen zorgen ervoor dat de melkklieren in je borsten zich verder ontwikkelen. Dit geeft soms pijnscheuten of gespannen gevoel. Draag een stevige bh.

 

Plassen

 

Tijdens je zwangerschap moet je meestal vaker dan normaal plassen. Je baarmoeder drukt op je blaas en die krijgt eerder een seintje dat je moet plassen. Je nieren moeten ook harder werken en je zal meer dorst krijgen. Je gaat vanzelf meer drinken en daardoor meer plassen.

Rug-/bekkenpijn

 

Hormonen zorgen in de zwangerschap voor een verhoogde beweeglijkheid in je bekken. Als je buik ook nog zwaarder wordt door de groei van je baarmoeder en je houding van je lichaam veranderd, dan kun je klachten van je rug en bekken krijgen. Door oefeningen te doen kan je ook je spieren soepel en sterker maken, waardoor ze meer op kunnen vangen. Indien je klachten toenemen is het raadzaam om naar een bekkenfysiotherapeut te gaan, hier is geen verwijzing voor nodig. Vraag ons voor advies hierin.

 

Striae

 

Striae wordt veroorzaakt door scheuren in het onderhuids bindweefsel wat rode littekenachtige verkleuring geeft in de huid. Probeer je huid soepel te houden door dit te masseren. Voorkomen van striae kan niet. Na de zwangerschap zullen de rode verkleuringen minder zichtbaar worden.

 

Vocht vasthouden

 

Met name aan het einde van de zwangerschap en bij warm weer kan je hier last van hebben,
Vocht in je benen ontstaat doordat de terugvloed van je bloed vanuit je benen richting je hart belemmerd wordt door de zwangere buik. Veel drinken is belangrijk. Probeer je benen omhoog te leggen.