Voorbereidingen

 

Bed omhoog
Vanaf 37 weken zwangerschap moet het bed omhoog, ook wanneer het plan is om in het ziekenhuis te bevallen. De hoogte moet minimaal 80cm zijn, vanaf bovenkant matras tot de grond.
Bedverhogers kan je huren bij een thuiszorgwinkel of via je kraamzorgcentra.

 

Kraampakket:
Ongeacht de plaats van bevalling is een kraampakket noodzakelijk. Het kraampakket krijg je soms vergoed van je zorgverzekering. Indien dit niet het geval is is het noodzakelijk dit zelf te kopen. Er zijn kraampakketten te koop bij de apotheek of babywinkel.
Bij een thuisbevalling zijn extra celstofmatjes erg handig. Het is verstandig dit nog extra te kopen bij de drogist.

 

Bevalplan
Bedenk vooraf al een beetje wat je zou willen in bepaalde situaties tijdens de bevalling. Je kunt dit op papier zetten, we noemen dit een bevalplan. Een bevalplan maken is niet verplicht. We bespreken het bevalplan als we het tijdens het spreekuur hebben over de bevalling, rond 36 weken zwangerschap.

Plaats bevalling

 

Bevallen moet je doen op een plek waar je jezelf veilig en prettig voelt. Dit is belangrijk voor het proces van bevallen.
Wij begeleiden bevallingen zowel thuis als in het Groene Hart Ziekenhuis en het IJsselland ziekenhuis. Soms helpt het om in de zwangerschap de verloskamers van het ziekenhuis te bekijken tijdens een informatieavond. Het geeft soms een stuk rust als je weet hoe de kamers er in het ziekenhuis uit zien.
Soms heb je in de zwangerschap bedacht om in het ziekenhuis te bevallen, maar heb je tijdens de bevalling helemaal niet de behoefte om naar het ziekenhuis te gaan. Of andersom. Dit is prima. De plaats van bevalling, kan tijdens de bevalling nog bepaald worden.

 

Gesprek over bevalling
Tijdens het spreekuur hebben we rond de 35-36 weken een gesprek over de bevalling. Hierin komt aan bod wat jullie wensen zijn en hoe jullie de bevalling voor je zien. Indien er een bevalplan is gemaakt, bespreken we deze.
Vooral bij een eerste kindje kan het soms erg lastig zijn om hier wat over te kunnen zeggen, omdat je dit nog nooit eerder hebt meegemaakt. We zullen dan veel informatie geven.
Weet dat je ook tijdens de bevalling kunt aangeven wat je wel/niet wil en wat je wel/niet prettig vindt.
Ook pijnstilling komt tijdens dit gesprek ter sprake. Op de website gaan we er niet uitgebreid op in. Weet dat pijnstilling tijdens de bevalling zeker mogelijk is en dat we op het moment dat er een pijnstillingsverzoek is gaan bekijken hoe we die het beste/snelste kunnen vervullen.