Groei en ontwikkeling tijdens de zwangerschap

 

De eerste 3 maanden

In de eerste 3 maanden van je zwangerschap vindt de innesteling van het bevruchte eitje plaats tot en met vorming van alle organen van je kindje. Dit heet organogenese.

 

De eerste 2 weken krijg je kado want officieel ben je gemiddeld 38 weken zwanger en niet 40 weken. De reden hiervoor is dat we vroeger alleen maar de eerste dag van de laatste menstruatie wisten en niet wanneer de bevruchting plaats had gevonden. Meestal is het zo dat 2 weken na die eerste dag van je laatste menstruatie de eisprong plaats vindt. Nu we met de echo de termijnbepaling kunnen doen, zien we dat het nogal eens verschilt wanneer de eisprong plaats vindt. Nu houden we dan ook de uitgerekende datum volgens de echo aan.

 

Vijf weken na de bevruchting (7 weken zwangerschap) is er al aanleg van armpjes en beentjes aanwezig. Vanaf nu gaan we uit van zwangerschapsweken; dat is aantal weken na de bevruchting + 2 weken.

 

In de 8e week vormt de placenta zich. Hiervoor was er een dooierzak waaruit de voedselvoorziening was. Er komt een geleidelijke overgang van dooierzak naar placenta wat ook gepaard gaat met hormoonwisselingen. Vaak worden de klachten van moe- en misselijkheid minder. Tussen de 6e en 10e zwangerschapsweek worden alle belangrijke organen en orgaansystemen gevormd.

De foetale periode

Hierna krijgen we de foetale periode. Dat is vanaf de derde maand tot aan de bevalling.

 

Tijdens deze periode is er een snelle groei van het lichaamsweefsel en de organen. De lengtegroei vindt met name plaats in de derde, vierde en vijfde maand en de gewichtstoename vooral in de laatste twee maanden.

 

Tijdens de 4e en 5e maand gaat de foetus snel groeien, maar het gewicht blijft nog achter. Hij/zij is bedekt met dunne haartjes. Wenkbrauwen en hoofdhaar zijn al zichtbaar. Tijdens de 5e maand van je zwangerschap kun je je kindje al voelen bewegen.

 

In de 6e maand is er nog nauwelijks onderhuids vetweefsel aanwezig. Hij/zij ziet er een beetje rimpelig uit en de huid is lichtrood gekleurd.
In de laatste maanden vindt met name de gewichtstoename plaats.

 

Na week 37 kan je kindje geboren worden zonder extra risico’s. Het gewicht ten tijde van de bevalling zal wisselend zijn afhankelijk van zwangerschapsduur, erfelijke factoren en etniciteit.

 

Een overzicht over de gemiddelde groei van de baby. Ieder kind groeit op zijn/haar eigen groeicurve.

 

Aantal weken zwangerschap

Lengte in cm

Gewicht in gram

12

5

3

16

15

130

20

24

300

24

32

600

28

36

1000

30

38

1300

34

42,5

2250

36

45

2950