Kinderwens spreekuur

 

Het kinderwens spreekuur wordt ook wel preconceptie consult genoemd; een consult voor de conceptie/zwangerschap er is.

 

80% van alle vrouwen met een kinderwens wordt binnen een jaar zwanger vanaf het moment dat zij zwanger willen worden. Bij het kinderwens-spreekuur worden factoren besproken die de kans op een goed verlopende zwangerschap vergroten of verkleinen.
Dit kinderwensspreekuur is bedoeld om zo gezond mogelijk aan je zwangerschap te beginnen, wat als resultaat betere gezondheidsuitkomsten heeft.

 

De volgende onderwerpen komen vaak aan bod bij het kinderwens-spreekuur:

  • anticonceptie,
  • conceptie-adviezen,
  • seksualiteit,
  • vruchtbaarheid,
  • voedingsadviezen en
  • medicijngebruik.

 

Je kunt dus al terecht in onze praktijk nog vóór dat je zwanger bent. Je hebt hiervoor geen verwijzing voor nodig. Op werkdagen tussen 9.00u en 17.00u kun je ons bellen voor een afspraak.
Op de website www.zwangerwijzer.nl kun je alvast een vragenlijst invullen ter voorbereiding op het consult. Als er risico’s zijn krijg je direct informatie en advies. Aan het einde krijg je een overzicht van al je antwoorden. Je kunt deze downloaden of printen en deze doormailen naar ons.

Belangrijke zaken die je kunnen helpen bij het zwanger worden

 

Als je zwanger wilt worden wil je natuurlijk het beste voor je kindje. Je wilt het een goede start geven. Hieronder beschrijven we een aantal belangrijke zaken die je kunnen helpen met het daadwerkelijk geven van die goede start.

 

Foliumzuur

 

Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd. Het is verstandig om 0,4 mg foliumzuur te slikken vanaf minimaal 4 weken voordat je zwanger wordt tot en met de gehele zwangerschap. Je kan foliumzuur apart slikken of in een speciale multivitamine voor zwangeren. Dit is verkrijgbaar bij een apotheek of drogist. Foliumzuur verkleint de kans op een aantal ernstige afwijkingen bij je kindje; als bijvoorbeeld een hazenlip of open ruggetje. We noemen dit de neurale buisdefecten.
In de eerste periode van de zwangerschap ontwikkelt het centraal zenuwstelsel van je kindje. In deze periode heb je een verhoogde behoefte aan foliumzuur. Indien je niet voldoende foliumzuur hebt in je lichaam kunnen er problemen ontstaan in de ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel.

Een gezonde levensstijl bevordert de kans op zwanger worden

 

Roken

 

Roken vermindert de kans op vruchtbaarheid bij zowel man als vrouw. Het advies is om beide te stoppen met roken bij een kinderwens. Roken in de zwangerschap geeft ook grote gevolgen voor het ongeboren kind. Het advies is echt om te stoppen met roken.

 

Alcohol

 

Stoppen met het drinken van alcohol verhoogt de vruchtbaarheid. Het drinken van alcohol rond het moment van bevruchting verhoogt de kans op een miskraam.

Acupunctuur

 

Deze vorm van geneeswijze door middel van het aanbrengen van hele dunne naaldjes op bepaalde punten in je huid kan ervoor zorgen dat bepaalde energiestromen die verstoord zijn, weer hersteld worden.

 

Uit onderzoek is gebleken dat bij vruchtbaarheidsproblemen, bijvoorbeeld door cyclusstoringen, deze behandeling de cyclus weer kan verbeteren. De kans op zwangerschap kan hierbij vergroot worden. Na 3-6 menstruatiecycli zie je al veranderingen optreden.

 

Acupunctuur blijkt ook een goede ondersteuning te zijn bij IVF behandelingen. Het blijkt dat vrouwen meer en kwalitatief betere eitjes produceren en bij terugplaatsing een grotere kans hebben op een doorgaande zwangerschap.