Groei en ontwikkeling tijden de zwangerschap

Meer info over de groei en ontwikkeling van je kindje gedurende de zwangerschap

 

De eerste 3 maanden

In de eerste 3 maanden van je zwangerschap vindt de innesteling van het bevruchte eitje plaats tot en met vorming van alle organen van je kindje. Dit heet organogenese.

De eerste 2 weken krijg je kado want officieel ben je gemiddeld 38 weken zwanger en niet 40 weken. De reden hiervoor is dat we vroeger alleen maar de eerste dag van de laatste menstruatie wisten en niet wanneer de bevruchting plaats had gevonden. Meestal is het zo dat 2 weken na die eerste dag van je laatste menstruatie de eisprong plaats vindt. Nu we met de echo de termijnbepaling kunnen doen, zien we dat het nogal eens verschilt wanneer de eisprong plaats vindt. Nu houden we dan ook de uitgerekende datum volgens de echo aan.

10-11 dagen na de eisprong komt de bevruchte eicel aan in de baarmoeder.

Vijf weken na de bevruchting (7 weken zwangerschap) is er al aanleg van armpjes en beentjes aanwezig. Vanaf nu ga ik uit van zwangerschapsweken  dat is aantal weken na de bevruchting+ 2 weken

In de 8e week vormt de moederkoek (placenta) zich. Hiervoor was er een dooierzak waaruit de voedselvoorziening was. Er komt een geleidelijke overgang van dooierzak naar placenta wat ook gepaard gaat met hormoonwisselingen. Vaak voel je je daarna beter als je voordien misselijk en moe was.

Tussen de 6e en 10e zwangerschaps week worden alle belangrijke organen en orgaansystemen gevormd.Tijdens deze periode is het embryo heel gevoelig voor factoren die deze structurele ontwikkeling kunnen beïnvloeden.  Er kan dan een miskraam optreden of een aangeboren afwijking die we bij de geboorte te zien krijgen. Na 12 weken is het embryo 5 cm lang en weegt 3 gram.

De foetale periode.

Hierna krijgen we de foetale periode. Dat is vanaf de derde maand tot aan de bevalling.

Tijdens deze periode krijgen we een snelle groei van het lichaamsweefsel  en de organen. Tijdens deze periode komen maar weinig misvormingen voor. De schadelijke invloeden zullen zich dan uiten in groeistoornissen, functiestoornissen en hetgeen is aangelegd kan kapot gaan.

De lengtegroei vindt met name plaats in de derde, vierde en vijfde maand en de gewichtstoename vooral in de laatste twee maanden.

Week 16 is je kindje ongeveer 15 cm lang en weegt 130 gram.

Tijdens de 4e en 5e maand gaat de foetus snel groeien,  maar het gewicht blijft nog achter. Aan het einde van de 5e maand weegt je kindje nog geen 500 gram. Hij/zij is bedekt met dunne haartjes en wenkbrauwen en hoofdhaar zijn  al te zien. Tijdens de 5e maand kun je je kindje al goed voelen bewegen.

Week 20 is je kindje 24 cm lang en weegt 300 gram.

Week 24 is je kindje 32 cm lang en weegt 600 gram.

Week 28 is je kindje 36 cm lang en weegt 1000 gram en is levensvatbaar!!

In de 6e maand is er nog nauwelijks onderhuids vetweefsel aanwezig. Hij/zij ziet er een beetje rimpelig uit  en de huid is lichtrood gekleurd. Week 30 is je kindje ongeveer 38 cm lang en weegt ongeveer 1300 gram.

In de laatste maanden vindt met name de gewichtstoename plaats.

Week 34 is je kindje 42,5 cm lang en weegt 2250 gram.

Week 36 is je kindje ongeveer 45 cm lang en 2950 gram.

Na week 37 kan je kindje geboren worden zonder extra risico's. Het gewicht ten tijde van de bevalling zal wisselend zijn afhankelijk van zwangerschapsduur, erfelijke factoren en etniciteit.

Telefoonnummers

Bel dit nummer om je aan te melden of een afspraak te maken met VPBBAanmelden & vragen
06-54247720

 

Bel dit nummer bij een spoedgeval of een vraag over je zwangerschapBevallingen & spoed
06-30300129

Zoeken